MyCruise reseblogg

Fördomar, myter och missförståelser om kryssningar

Överbefolkade kryssningsfartyg, dyra drycker, bristfällig säkerhet och höga priser? Du har säkert hört allt detta tidigare, men nu ska vi avliva alla myter om kryssningssemestrar.

Det kan vara svårt att föreställa sig vad en kryssningssemester faktiskt kan erbjuda innan man har provat det själv. Oavsett om du reser ensam, som familj eller som ett par är kryssningssemestern mycket populär bland många, eftersom just den typen av semester inkluderar så många olika upplevelser i ett och samma paket.

Om du är ansvarig för att planera semestern själv kan det kräva mycket tid och energi att boka hotell, ordna transport och måltider, planera aktiviteter - och se till att allt passar tidsmässigt.

Om du väljer att åka på en kryssningssemester får du både boende, måltider och aktiviteter för hela familjen, samtidigt som ni seglar ut i den stora och spännande världen.

Trots de många fördelarna finns det fortfarande många som har olika fördomar om vad en kryssningssemester är och vem som åker på en sådan semester.

Därför har vi nu en gång för alla bestämt oss för att avfärda alla myter och ta itu med fördomarna.

 

Myt nummer 1 - Alla kryssningsrutter är likadana

Falsk ✗

Det finns så många olika kryssningsrutter att man aldrig skulle bli klar om man försökte prova dem alla. Det finns klassiska rutter som att kryssa runt Västra Medelhavet, vilka är ganska lika för alla rederier, men det finns också en mängd olika rutter som ändras från vecka till vecka.

Dessutom erbjuder rederierna unika rutter när fartygen flyttar destination från sommarsäsong till vintersäsong. Till exempel kan man segla från Köpenhamn till Barcelona eller kanske från Genova till Miami.

För närvarande erbjuder vi flera hundra olika rutter med de rederier vi samarbetar med, så det finns definitivt något för alla smaker - och myten om att alla kryssningsrutter är likadana? Den verkar vara ordentligt avlivad.

 

Myt nummer 2 - Kryssningar är tråkiga

Falsk ✗

Det är verkligen en felaktig myt! De flesta kryssningsfartyg erbjuder en mängd olika aktiviteter, så det är nästintill omöjligt att bli uttråkad. Här är en översikt över några av de aktiviteter som finns på många av de fartyg vi erbjuder resor med:

 • Surfsimulator
 • Skridskobana
 • Fallskärmssimulator
 • Go-cart bana
 • Klättervägg
 • Lasertag
 • Tennis
 • Minigolf
 • Fitnesscenter med gruppträning
 • Nöjesattraktioner som på ett tivoli (karuseller, radiobilar och rutschbanor)
 • Vattenrutschbanor
 • Flera pooler och jacuzzis
 • Wellnesscenter (på vissa fartyg ingår det till och med i priset)
 • Massage
 • Undervisning och kurser (t.ex. dans, matlagning, smink, hår eller drinkar)
 • Teaterföreställningar och shower
 • Gräsplan där du kan ha picknick eller spela krocket
 • Casino
 • Bibliotek

Det är naturligtvis en smaksak och individuellt vad som anses vara roligt och tråkigt. Men en sak är säker - utbudet av aktiviteter är definitivt inte bristfälligt när du är ombord på ett kryssningsfartyg. Innan du bokar din semester är det bra att undersöka vilka erbjudanden som finns ombord på fartyget. Ju större och nyare fartygen är, desto fler faciliteter och aktiviteter brukar det vara. Listan ovan är bara en grundlista. Du kan se exakt vilka aktiviteter som finns på din resa i fartygets information.

Ps. Om du inte redan är övertygad finns det självklart också det faktum att du besöker en mängd spännande länder där du kan gå i land och utforska lokala sevärdheter.


Myt nummer 3 - Drycker är alldeles för dyra

Sandt ✓ og falsk ✗

Det är korrekt att på vissa rederier ingår drycker i priset, medan det på andra rederier inte gör det. Det är här de flesta kan göra ett misstag om de inte har tagit med i beräkningen att drycker inte ingår i deras resa.

Drycker tenderar att vara dyrare att köpa ombord än om du köper en dryckespaket. Därför erbjuder alla rederier olika dryckespaket i olika prisklasser, beroende på om du önskar alkoholhaltiga drycker eller inte. Dessa kan köpas innan kryssningen. Det är en bra idé att undersöka och fatta beslut om vilket dryckespaket du vill ha innan du reser iväg.

 

Myt nummer 4 - Det är alltid samma tråkiga buffémåltider

Falsk ✗

Kedlig salladsbar, uppvärmd mat, slät brunch? Där kan du verkligen tänka om. De flesta kryssningsfartyg är utrustade med världsklassiga kök. Beroende på vilket rederi du väljer att resa med kan du få kulinariska upplevelser från det japanska till det brasilianska köket.

Om du har speciella dietbehov är det inget problem. Många av de rederier vi ser idag samarbetar med prisbelönta kockar och kan erbjuda ett brett utbud av allergivänliga, glutenfria och vegetariska rätter så att alla kan äta ombord. Om du vill ha en mer intim middag har flera fartyg också möjlighet att ordna en privat middag så att ni kan njuta av en kväll för er själva.

Bonusinformation: Många tror att det bara är på buffén man kan få gratis frukost och därför går de oftast dit. Det är faktiskt inte fallet. Till frukost och lunch kan du också beställa à la carte i en av huvudrestaurangerna utan extra kostnad, precis som på kvällen. Vissa rederier inkluderar även roomservice, så du kan beställa och få frukost levererad till din egen hytt och njuta av den med utsikt från din egen balkong.

 

Myt nummer 5 - Kryssningsfartyg är inte säkra

Falsk ✗

Er kryssningsfartyg säkra? Det är en fråga som ofta ställs. Det kanske finns en gammal skräck bland människor från historien om Titanic, men oroa dig inte - kryssningsfartyg är säkra, och det finns ingen anledning till oro för stora olyckor eller förlisningar. Risken för förlisning är statistiskt mycket låg, och tidigare incidenter har bara bidragit till att öka säkerheten kring kryssningar idag.

En annan oro som har smugit sig in under Covid-19-pandemin är risken för smittoutbrott och rädslan för att bli fast på fartyget om något skulle gå fel. Men även här finns det ingen anledning till oro. Det finns många hygienåtgärder på fartygen, som användning av handdesinfektion, desinficering av allmänna utrymmen och noggrann rengöring av hytterna. Om du är orolig för att bli "fast" på ett kryssningsfartyg som i början av coronapandemin kan du vara trygg i vetskapen om att sådana scenarier inte kommer att upprepas. Rederierna har avtal med de hamnar de besöker så att de alltid har möjlighet att få passagerarna iland vid eventuell smitta.

Dessutom är en kryssningssemester den perfekta bubblan i dessa tider eftersom alla testas innan ombordstigning och under resans gång. Så vi skulle våga påstå att en kryssningssemester är en av de säkraste semesterformerna just nu.

 Les mer om rederienes mange sikkerhetstiltak her


Myt nummer 6 - Kryssningar är bara för äldre människor

Falsk ✗

Det är en rolig myt att kryssningar bara är för pensionärer. Det är sant att det i många fall är en semesterform som är mycket äldre-vänlig, och att pensionärer kan dra nytta av de många fördelarna som finns på fartygen.

Men visste du att kryssningar faktiskt också är mycket lämpliga för familjesemester, parsemester eller om du reser med vänner? På en kryssning finns det massor av fest och nöjen, avkoppling, egenvård och mycket mer!

I kryssningsvärlden finns det fartyg som passar alla - det handlar bara om att välja det fartyg som bäst passar dina behov.

 

Myt nummer 7 - Kryssningar är dyra

Allt är relativt

Det är klart att en all-inclusive semester kostar mer än om du väljer en semesterform där måltider och aktiviteter inte ingår i priset. Men allt är relativt! De flesta kryssningar har blivit så konkurrenskraftiga på priser att det idag inte är en stor skillnad jämfört med traditionella all-inclusive chartersemestrar.

Med det sagt finns det många olika kryssningar i olika prisklasser. Hos MyCruise erbjuder vi till exempel exklusiva kryssningar genom MyCruise Exclusive, som vi lanserade i början av 2021. Dessutom har vi definitivt mer prisvärda alternativ för dig som letar efter det. En hel vecka på några av de billigaste fartygen börjar på cirka 3 000 kr - och det inkluderar till och med alla måltider!

Det finns många åtgärder som kan göra det billigare att välja kryssning som semesterform. Till exempel finns det flera rederier där barn under 12 år reser till mycket låga priser. Det finns också fall där det finns volymrabatter om ni är flera som bokar semestern tillsammans.

När allt kommer omkring behöver inte en kryssning nödvändigtvis vara dyrare än andra all-inclusive semesterformer. I de flesta fall kommer det att vara flygbiljetterna som är den avgörande faktorn för om priset blir högre.

Myt nummer 8 - Kryssningsfartyg är klaustrofobiska

Falsk ✗

När man hör att det finns plats för 8000 personer på ett fartyg kan man lätt tro att det blir trångt. Det är verkligen inte fallet. Fartygen är enormt stora. Så stora att det kan vara svårt att hitta runt. Flera rederier markerar till exempel golvmattorna med fartygets riktning för att hjälpa gästernas orientering och se till att de inte går vilse.

Det beror naturligtvis på individen och när du känner dig överväldigad och omgiven av för många människor. De flesta kryssningsfartyg är dock så stora idag att det finns gott om plats för alla gäster, personal och mer. På de stora fartygen finns det mycket utrymme, luft och ljus, och det finns gott om möjligheter att gå promenader i öppna områden. Oftast kommer du faktiskt bara att märka den stora folksamlingen vid ombordstigningen.

Det som de flesta hänvisar till när de säger att det kan vara klaustrofobiskt att vara ombord på ett kryssningsfartyg är att du är ute till havs och inte har möjlighet att gå av förrän fartyget anländer till hamn igen. Men med storleken på fartygen idag är risken minimal att du kommer att känna dig klaustrofobisk ombord.

Om du har tendens att känna dig klaustrofobisk kan det vara bra att boka en utvändig hytt eller till och med en hytt med balkong där du kan gå ut och ta lite frisk luft direkt från rummet - helt för dig själv.Myt nummer 9 - Kryssningar besöker bara de mest turistiga hamnarna

Sandt ✓ og falsk ✗

Det finns många olika kryssningshamnar runt om i världen, och det är sant att det kan finnas en risk att stöta på så kallade "turistfällor".

Vissa kryssningshamnar kan vara fulla av turister, och det kan ibland vara svårt att hitta unika upplevelser. De mest överbelastade och därmed mest turistiga hamnarna hittar du vanligtvis i Mexiko, Florida och på de karibiska öarna.

Oavsett om du seglar under högsäsong eller lågsäsong spelar det också en roll för hur många turister du kommer att möta på din resa. Men med det sagt finns det så många möjligheter när du är i hamn att det alltid är möjligt att hitta små mysiga pärlor där det inte finns några turister. Dessutom finns det naturligtvis också möjlighet att välja rutter som besöker mindre och okända platser, där du på ingen sätt kommer att känna att du har hamnat mitt i en turistfälla.

 

Myt nummer 10 - Man har inte tillräckligt med tid i hamnen

Sandt ✓ og falsk ✗

Det är sant att det finns klädkoder på de flesta kryssningsfartyg. Det varierar från rederi till rederi vad klädkoden är - men i de flesta fall handlar det absolut inte om frack och den stora galaklänningen. Du är på semester, så allt är naturligtvis avslappnat.

Om du letar efter en bra guide till vad de olika kategorierna av klädkoder innebär, här är en översikt:

 • Casual - Avslappnad klädsel. Män: ljusa byxor och en T-shirt. Det är vanligtvis inte tillåtet med shorts och sandaler i restauranger. Kvinnor: samma som män, eller en vanlig kjol eller klänning.

 • Elegant/sport casual - Det är lite snyggare än casual. Här uppmuntras män att bära kavaj, men slips är oftast inte nödvändig. Kvinnor: Det är tillåtet med byxor, kjol eller klänningar som inte är för korta eller har djup urringning.

 • Informal - Lite finare klädsel. Män: Snygga byxor med kavaj och gärna slips. Kvinnor: Snygg klänning eller kjol med en snygg topp.

 • Formal - Nu är det dags att ta fram det finaste. Det kommer inte att vara en fast klädkod att du måste ha sådana kläder hela resan. Normalt gäller det för kaptenens cocktailparty, andra evenemang eller liknande evenemang. Männen bär smoking och kvinnorna har klänningar. Om du inte har sådana kläder i garderoben, oroa dig inte. Det kan hyras ombord.

De senaste åren har kryssningar blivit mycket mer tillgängliga för alla, och därför finns det inte lika ofta formella klädkoder. Men det finns fortfarande saker som inte är väl sedda. Till exempel är det oftast inte tillåtet att ha sandaler och shorts under kvällsmåltiden.

 

Myt nummer 12 - Kryssningar är inte för stora familjer

Falsk ✗

Det är sant att det en gång var standard på kryssningsfartyg att de flesta hytter endast var avsedda för två eller fyra gäster. Men med tiden har de flesta rederierna följt den ökande efterfrågan från familjer som vill resa tillsammans på kryssning. Därför har familjesviter lagts till på de flesta stora fartyg.

På Royal Caribbean Internationals större fartyg finns exempel på sviter där ni kan sova upp till åtta personer i två sovrum. Om ni till exempel väljer en Ultimate Family Suite väntar en mycket barnvänlig upplevelse med en stor svit i två våningar, en rutschkana från andra våningen och massor av underhållning i sviten, inklusive airhockey, en liten biograf och videospel. Men alla rederier har också familjehytter av den mer vanliga (och prisvärda) sorten, där det finns plats för en familj på 4 eller 5.

Alla rederier erbjuder också olika barnvänliga tjänster, som gratis barnpassning på kvällarna, så att föräldrarna kan få en avkopplande barnfri kväll, med försäkran om att deras barn blir omhändertagna av utbildad personal. Och många har också roliga barnklubbar för olika åldrar.


Myt nummer 13 - Man blir sjösjuk på kryssningar

Falsk ✗

Det korta svaret är: Nej, du blir inte sjösjuk på kryssningar.

De flesta kryssningsfartyg är enorma. De stora kryssningsfartygen som är cirka 15 våningar höga och rymmer mellan 3000-5000 passagerare gungar minimalt - och oftast inte alls. Det kan även vara kraftigt oväder och hög sjö, och även där kommer du knappt att kunna känna att du är på havet.

Läs mer om varför du inte blir sjösjuk på en kryssning här.

Läs mer

Därför blir du inte sjösjuk på en kryssning

Tanken på att vara fångad ute till havs på ett gungande skepp kan få de flesta att känna sig nervösa - men oroa dig inte! Det är faktiskt inte vanligt att uppleva sjösjuka på en kryssning. Vi ger dig svaret på varför just här...

Varför blir jag inte sjösjuk på en kryssning?


Du har kanske provat att segla med en färja eller ett segelfartyg och hängt där med bleka ansikten och kallsvettiga händer över relingen, och du kanske är rädd att åka på en kryssning av samma anledning. Låt oss säga det en gång för alla - det går inte att jämföra!

Kryssningsfartyg är enormt stora! Det krävs därför enorm kraft för att de ska ändra kurs eller börja gunga. Faktum är att du på de flesta fartyg inte alls kan känna att de rör sig. Om du jämför med en färja till Oslo är vissa av de minsta kryssningsfartygen över dubbelt så stora, medan de största fartygen är nästan sju gånger större.

Dessutom är de flesta fartyg utrustade med enorma stabilisatorer som sticker ut från fartygets sida som stora fenor, vilket motverkar sjögång och hjälper till att hålla fartyget stabilt även i grovt väder.

Sist men inte minst - rederierna vet att semestertid är tid för välbefinnande och inte för sjösjuka. Därför övervakar de ständigt väderförhållandena längs rutten så att de kan undvika dåligt väder. Det är faktiskt ganska vanligt att fartygen ändrar kurs under resan, särskilt i Karibien under orkansäsongen.

 

Om olyckan ändå skulle vara framme...

Trots att väldigt få blir sjösjuka på kryssningar är det ändå bra att vara förberedd. Därför har vi samlat 10 bra råd om vad du ska göra om du blir sjösjuk.

⛴ Vänd dig till receptionen

Det är alltid möjligt att få sjösjuketabletter gratis i receptionen på fartyget. Det är också möjligt att köpa dem hemifrån eller i terminalen. Där kan du bland annat köpa olika former av sjösjukemedicin i form av tuggummi, sugpinnar eller akupressurarmband.

⛴ Sitt stilla eller lägg dig ner

När du upplever sjösjuka bör du undvika att röra dig runt på fartyget så mycket som möjligt. Hitta istället en säng eller stol där du kan lägga dig ner.

Genom att göra detta får hjärnans balanscentrum mer vila än om du står upp. Obalansen mellan din syn och det inre örat är därför inte lika kraftig.

⛴ Försök att sova

Det bästa du kan göra när du upplever sjösjuka är att ge din kropp vila genom att ta en tupplur.

⛴ Läs inte böcker, tidningar osv.

Det är en dålig idé att läsa eller titta på film om du upplever symtom på sjösjuka. Istället bör du titta uppåt så din kropp får en bättre känsla av balans mellan det du ser och det som är i rörelse.

⛴ Fokusera på en viss punkt

Det kan vara bra att fokusera på en stillastående punkt, till exempel något på land eller horisonten.

⛴ Undvik uttorkning

Genom att dricka tillräckligt med vatten undviker du uttorkning. För vissa kan det också vara positivt att dricka läsk eftersom socker kan hjälpa till att motverka kraftig uttorkning.

⛴ Ät lätt

Undvik tung eller kryddig mat och ät istället lätta måltider. Gärna saltade kex eller chips, eftersom det hjälper till att återställa saltbalansen.

Det rekommenderas också att undvika rökning och alkohol eftersom detta bara kommer att förvärra tillståndet.

⛴ Se till att få frisk luft

Det är en bra idé att få lite frisk luft. Sök gärna mot mitten av fartyget, eftersom det är där det gungar minst.

⛴ Fokusera på din andning

Om du mår riktigt dåligt kan det vara bra att fokusera på din andning. Andas långsamt.

⛴ Informera dina närmaste

Om du känner att du börjar må dåligt, kom ihåg att berätta det för dem du reser med, så att de är medvetna om det och kan hjälpa dig om det behövs.

 

Ha en trevlig resa!

Läs mer

10 av världens måste-se naturoplevelser

Det finns så många fantastiska upplevelser i världen, och det kan vara helt omöjligt att välja mellan dem. Jag har rest en hel del, besökt många länder och haft många olika typer av upplevelser, och de är alla unika på sitt sätt. Här väljer jag att fokusera både på de naturupplevelser jag har upplevt och de som jag fortfarande har framför mig men helt enkelt MÅSTE se.

 #1 Amerikansk skönhet du måste se

Låt oss börja med något som alla känner till, och om du inte har upplevt det än, bör du verkligen lägga det på din att-göra-lista. Grand Canyon är en av de mest kända naturskönheter som man kan hitta. Området sträcker sig över hela 30 kilometer från sida till sida och 277 mil. Grand Canyon är ett av de områden i USA som man hör allra mest om, och området sägs verkligen inte besvika. Tvärtom. Personligen är jag redan en stor fan av USA och har varit där flera gånger, så jag vet inte hur jag kunde ha undvikit att besöka denna enorma skönhet. Det måste jag lägga till på listan för min nästa resa.

 

#2 Den flytande regnbågen

Det här är garanterat en naturupplevelse som du aldrig har hört talas om tidigare. Det är floden Caño Cristales. Floden är känd som "The River of Five Colors" eller "Liquid Rainbow". Den här floden är helt enkelt en vild gömd pärla. Floden ligger i Colombia, och normalt sett är den här floden faktiskt helt vanlig med vanligt vatten som flyter igenom den. Men från ungefär juli till november exploderar floden i färger. De flesta tänker nog att det måste bero på utsläpp av kemikalier i floden. Det var åtminstone vad jag tänkte när jag först hörde talas om floden. Lyckligtvis är det inte det som händer. Det är så att växten Macarenia Clavigera, som är en ganska unik växt som ligger på botten av floden, får en kraftig röd färg. Regnbågens färger kommer sedan från andra färgglada delar av floden. Det blå vattnet, det gröna mossan och den gula sanden. Den här floden MÅSTE jag se någon gång. Dessutom är Colombia ju ett fantastiskt land, så man behöver inte bara åka hit för att se den färgglada floden.

 

#3 Den gröna skyn

Den gröna himlen var jag inte ens medveten om att jag måste uppleva innan jag befann mig mitt i den. Det låter kanske lite abstrakt, men jag pratar faktiskt om något mycket konkret, nämligen Monteverde Cloud Forest. Skogen ligger i Monteverde i Costa Rica och kallas en skymark på grund av att den är otroligt högt över havsytan, nästan som att vara inne i en moln. Luftfuktigheten här är oerhört viktig för skogen. Den påminner lite om en regnskog, men inte på exakt samma sätt. Skogen har verkligen många gömda skatter som man har turen att uppleva. De har till exempel många sällsynta fåglar som man kan ha turen att se här. Det var en riktigt trevlig promenad jag gjorde runt i skogen, där jag spenderade flera timmar med att gå runt och ta bilder och spela in alla ljud och färger.

 

#4 En rosa sandstrand

En av de saker som jag verkligen vill uppleva är fenomenet med rosa sandstränder. Jag älskar att koppla av på en fin strand, men vad skulle kunna vara bättre än en helt vanlig sandstrand?… en rosa sandstrand. Men man måste medge att det verkligen är ett märkligt fenomen. Dessa stränder finns inte heller på så många ställen, och graden av den rosa färgen varierar. Den som jag har hört mest om är stranden på Filippinerna. Great Santa Cruz Island på Filippinerna har en helt otroligt vacker rosa sandstrand och det vackraste havet jag någonsin sett. Denna rosa strand får sitt färgade sand från de röda organpipkorallerna som har malts ner. Tyvärr har mycket av marlivet runt stranden förstörts på grund av olaglig korallgruva. Det är därför viktigt att komma ihåg vad man gör i naturen för att bevara alla dessa fantastiska fenomen.

 #5 Leva på kanten

Vill du leva lite farligt? Då bör du följa med mig för att se en av världens mest aktiva vulkaner, och du behöver inte ens resa till de mest avlägsna hörnen för att uppleva den. Etna, som ligger på Sicilien, är en aktiv vulkan, och jag förstår verkligen inte varför jag inte har varit här ännu, när det nästan ligger precis runt hörnet. Vad som är ännu mer häpnadsväckande är att man kan komma väldigt nära själva vulkanen. Det går nämligen en linbana upp till toppen, så du enkelt och snabbt kan ta dig till toppen och se detta vilda naturfenomen. Jag har alltid varit ganska fascinerad av vulkaner, och därför vill jag verkligen se en aktiv vulkan för att uppleva hur området runt en aktiv vulkan skiljer sig från det runt en inaktiv vulkan. Dessutom sägs det finnas många möjligheter till häftiga vandringar och andra naturupplevelser runt Etna, som jag absolut inte vill missa.

 #6 De stora runda sten

I Nya Zeeland kan du hitta flera fantastiska underverk, men en av de mer udda och inte så populära är Moeraki Boulder, även kallad Kaihinaki. Här på den södra ön hittar du ovanligt stora och helt runda stenar som ligger längs Koekohe Beach. Stenarna har bildats under jorden genom cementering av mudstenen Paleocene och de har formats av det leriga materialet som har omgett dem samt erosion. Dessutom har de förflyttats från land till stranden när havet har slagit mot klipporna och de har rullat ner på sanden. Det är sällsynt att det ligger stenar som inte har gått sönder, eftersom de ofta rullar med stor kraft och krossas. Vad som är ännu märkligare med dessa stenar är att de är ihåliga inuti, vilket man kan se i de krossade stenarna. Jag älskade verkligen att vara här. Det var fantastiskt att gå runt bland dessa stora stenar, klättra på dem och hoppa från sten till sten. Så om du planerar en resa till Nya Zeeland, får du inte missa denna udda naturupplevelse.

 #7 Den imponerande fjorden

En annan plats från Nya Zeeland är Milford Sound. Nya Zeeland har så många naturfenomen att jag skulle kunna göra denna lista bara med upplevelser i Nya Zeeland. Milford Sound är en fjord på Sydön. Det otroligt fascinerande med Milford Sound är att fjorden bildades av glaciärer under istiden. Fjorden har en dynamisk landskap med flera vackra vattenfall och enorma bergstopp. Även om du kan nå Milford Sound har området behållit sin autentiska och orörda natur, vilket är det som gör området så fantastiskt. Milford Sound ligger i Fiordland National Park och själva parken är också väl värd att utforska genom vandringar eller en bilresa genom skog och fauna. Milford Sound är en syn som du inte bör missa och en syn som du kommer att minnas hela ditt liv. Det kommer jag i alla fall att göra.

 #8 Ikonisk canyon

Har du modet att ta en lång vandring i Norges vackra fjäll? Då kan du nå den mest fantastiska utsikten. Förutom den helt fenomenala utsikten över fjorden hittar du i Lysefjorden i Norge Kjeragbolten; en enorm sten som är fastklämd mellan två klippväggar. Vandringen upp till toppen av det 1 110 meter höga berget är utmanande men helt fantastisk och belöningen för det hårda arbetet är verkligen värd det. Hur har det överhuvudtaget varit möjligt att den stora stenen hamnade just där? Det är sådana upplevelser jag uppskattar. De där där man känner att man måste tänka efter och man uppskattar jordens förmåga att låta sådana saker uppstå. Man bör dock vara medveten om att vandringen är ganska utmanande och att det bara rekommenderas för erfarna och vana vandrare, eftersom vandringen tar 6 timmar och innebär klättring och branta stigar.

 

 

#9 Stjärnhavet

På den vackra ön Vaadhoo i Maldiverna kan du få en upplevelse som är som från en annan värld och som förmodligen inte kan jämföras med någon annanstans i världen. När solen går ner över Vaadhoo Island och havets vågor slår mot stranden, dyker ett glittrande hav upp. Små blå prickar bildas och får havet att likna stjärnhimlen. Denna magiska händelse inträffar under de sena sommarmånaderna på grund av den ökande mängden fytoplankton och havslevande djur som lyser i mörkret. Det måste vara en helt sagolik upplevelse. Det sägs vara lättare att se den förtrollande synen om du befinner dig på havet, när vågorna slår mot båten och det uppstår det strålande ljuset. Havet runt Vaadhoo Island är helt klart, och det är därför som det är så tydligt att se det lysande planktonet när havet och organismerna störs av vågor eller vattenrörelser. Jag kan knappt vänta med att uppleva något så otroligt magiskt. Dessutom är Maldiverna också en av de vackraste och mest underbara platserna du kan besöka, så det är en bonus att det finns en så förtrollande upplevelse här.

 

#10 Den vilda stranden

Den här mörka och råa stranden hittar du på Island. Stranden med sitt svarta sand, svarta stenar och höga klippor ger en dyster och melankolisk stämning som sägs vara helt fantastisk att uppleva. Vågorna som slår mot stranden är också vilda och våldsamma, så stranden är inte lämplig för bad. Men det är mycket mer fascinerande att promenera runt på stranden än att ligga och sola. Det är tydligt hur havet och naturen har format de unika trappliknande klipporna, som fungerar som en dyster kuliss. Reynisfjara Beach på Island är en av de mest imponerande stränder jag någonsin har sett på bilder, och den sägs vara ännu mer vild i verkligheten. Stranden är också en symbol för Island och den råa naturen som finns där uppe. Jag har ännu inte upplevt Island, men det måste jag absolut göra.

Läs mer