Som resekonsult har jag ofta kunder i telefonen som frågar hur det är att åka på kryssning med små barn i åldrarna 1-4 år. Är det möjligt? Är det roligt för dem? Får de bada i poolen? Det uppstår naturligtvis många frågor om de minsta passagerarna i familjen, och det förstår jag mycket väl. Under våren var jag faktiskt ombord på Royal Caribbeans Harmony of the Seas i Karibien med min pojkvän Frederik och vår son Emil, som är 3 år gammal. I det här inlägget kommer jag att dela med mig av mina erfarenheter att resa med en 3-åring - hela vägen från Köpenhamns flygplats till fartyget i den fantastiska Karibiska havet.

 

 

Första stopp: Flygplatsen

Med en kryssning i Karibien är det omöjligt att komma ifrån att resan redan börjar på flygplatsen, där en lång flygresa till Miami väntar innan vi kan gå ombord på kryssningsfartyget. För att undvika onödig resstress är det alltid en bra idé att komma i god tid när du ska resa utomlands. Jag rekommenderar gärna 3 timmar för att undvika att stressa runt på flygplatsen med ett litet barn, särskilt eftersom det kan vara långa köer under högsäsong.

Om ni reser med en barnvagn som måste checkas in, måste ni också vara medvetna om att dessa ska checkas in som "översize bagage," som är placerade på en annan plats än där ni checkar in era väskor. Det är gratis att resa med barnvagn, och inga flygbolag tar extra avgift för detta.

Däremot kan det vara dyrt att köpa mat och snacks på flygplatsen, så jag packar alltid en stor väska för planet fylld med leksaker, iPad, olika snacks, ombyte och blöjor så att vi är så väl förberedda som möjligt för den långa flygningen med ett litet barn. När det gäller barn, kan du faktiskt ta med all den mat du vill. Du kan till och med ha en vattenflaska med dig. Ofta måste den bara tas ur väskan när ni går igenom säkerhetskontrollen på flygplatsen.

 

 

Under de långa flygningarna, som till exempel till Miami, serveras det självklart även ett par måltider ombord på planet. Kom ihåg att beställa barnmåltid via flygbolagets webbplats före avresan, eftersom ditt barn annars kommer att få en vuxenmåltid, som kanske inte är lika barnvänlig.

 

Ankomst till kryssningsfartyget i Miami

Efter en lyckad flygresa landade vi i Miami, där vi hade planerat några dagar innan vår kryssning. Här hade vi hyrt en bil genom Budget och sett till att boka en med både luftkonditionering och bilbarnstol så att vi enklare kunde utforska området. Många hotell erbjuder spjälsängar, men det är inte alltid som dessa kan bokas i förväg. Så tveka inte att fråga i receptionen, och de är alltid vänliga att ordna en säng om den inte redan finns på rummet.

 

 

Incheckning på fartyget

Efter dagarna i Miami var vi mer än redo att gå ombord på Harmony of the Seas, som är ett av världens största kryssningsfartyg. Jag såg verkligen fram emot att visa det för både Emil och min pojkvän Frederik, eftersom det finns otaliga roliga aktiviteter att göra ombord - både för barn och vuxna. Så om du planerar att ta med barn på kryssning är Royal Caribbean definitivt ett av rederierna där du kan vara säker på att dina barn kommer att ha kul!

När vi checkade in på fartyget fick Emil omedelbart ett armband med en streckkod och numret till den muster station som vi tillhörde om det skulle uppstå en nödsituation. Genom att skanna streckkoden kan personalen se var barnet hör hemma med hyttens nummer, vilket är tryggt om barnet skulle förloras från föräldrarna på det stora fartyget.

Val av hytt

Jag hade valt att boka en hytt med balkong mot Boardwalk, som är den utomhuspromenad som finns i ena änden av fartyget. Jag hade medvetet valt att boka en hytt längst ner i den änden där Aqua Theater är beläget, av den enkla anledningen att om Emil blev trött och ville sova tidigt kunde vi fortfarande sitta på balkongen och titta på Aqua-showen därifrån. Samtidigt är det alltid mycket liv och rörelse på Boardwalk både under dagen och kvällen, och Emil tyckte det var väldigt roligt att titta på folk som åkte karusell, lekte eller klättrade, svävade över Boardwalk i linbanan eller när servitörerna från Johnny Rockets underhöll.

Balkongen är hög, och jag kände mig generellt mycket trygg med att ha Emil där ute. Jag skulle aldrig lämna honom där ute ensam, men även om han klättrade upp på en stol och tittade ut skulle han inte kunna falla över kanten eftersom det fortfarande var en bra bit ner. Balkongerna är cirka 1,14 meter höga.

Redan hemifrån kan du önska en spjälsäng i hytten om det behövs, och den kommer att vara redo när ni anländer. Om ni inte behöver en spjälsäng kan ni bädda upp soffan - vi tyckte dock att Emil var lite för liten för att ligga ensam, så han låg mellan oss i sängen, och det fungerade utmärkt.

 

Underhållning och shower

Som sagt finns det ett överflöd av aktiviteter och underhållning på Royal Caribbeans stora kryssningsfartyg, och även om det kräver lite anpassning med ett litet barn, är det helt möjligt att uppleva fartygets olika shower. Istället för att gå på de sena föreställningarna kl. 22 valde vi att gå på dem på eftermiddagen, vilket är en riktigt trevlig möjlighet när man reser med barn. Så vi fick uppleva både musikalen Grease, Aqua-showen och skridskoshowen. Oftast valde vi att sitta längst bak under föreställningarna så att vi snabbt kunde gå ut om Emil plötsligt inte ville sitta där längre, och så att vi inte störde andra gäster.

Barnklubbar

På fartyget finns också barnklubbar för de minsta passagerarna. I Mini-klubben måste barnen vara renliga för att delta, och tyvärr var inte Emil det ännu. Därför var han istället välkommen i Baby-klubben, där det finns pedagoger som tar hand om barnen. Här måste du dock som förälder lämna barnen och får inte vara med själv. Att lämna barnen i dessa klubbar är generellt sett mycket amerikanskt, där föräldrarna till exempel ligger vid poolen, går i land eller gör något helt annat medan barnen är där. Personligen skulle jag aldrig överväga att gå i land utan Emil, men vi försökte en dag ta honom till Baby-klubben för att se om han ville leka lite med andra barn, men han ville inte vara där utan mamma och pappa, så vi gick igen.

Andra roliga faciliteter inkluderar till exempel en karusell som är gratis att använda nere på Boardwalk, en klättervägg med surfbrädor som Emil hade väldigt roligt med tillsammans med andra barn, och sedan finns det minigolf - som Emil dock var lite för liten för att prova.

Pooler för de minsta

När det gäller att bada i fartygets pooler finns det en rolig Splash-zone med vattenrutschbanor för de allra minsta, där badblöjor är tillåtna. De små kan alltså få plaska runt även om de inte är renliga ännu. Var dock medveten om att det inte är tillåtet att bada med badblöja i de stora poolerna.



Alltid mat nära till hands

När det gäller mat finns det också en mängd olika alternativ ombord på ett så stort fartyg som Harmony of the Seas. Det finns en stor buffé tillgänglig cirka 18 timmar om dygnet, så vi kunde lätt hämta lite snacks till Emil nästan när som helst om han blev hungrig. Dessutom finns det en "glassstation" där vi kunde hämta mjukglass gratis några timmar på eftermiddagen.

På kvällen åt vi i fartygets huvudrestaurang, som erbjuder barnmenyer där man kan välja förrätt, huvudrätt och efterrätt till sitt barn. Här finns också höga stolar tillgängliga för barnen om de behöver det. Dessutom provade vi två specialrestauranger som kostar extra. Här är atmosfären lite mer intim och kanske lite finare än i de vanliga restaurangerna som ingår i kryssningspriset. Personalen är dock mycket trevlig och glad för barn, så man känner sig inte i vägen eller till besvär, som man ibland kan göra när det blir den tiden på kvällen och de små är hungriga och trötta.



Den perfekta dagen på CocoCay

Royal Caribbean är ett av de många rederierna som har sin egen ö i Karibien, nämligen CocoCay, och det var en av destinationerna på vår resa. Vilken dag och vilken ö! Fartyget lägger till tidigt på morgonen och sedan går man iland på ön. Mat, dryck och personal från fartyget förflyttas till ön, och här fungerar det som all inclusive. Det innebär att om du har dryckespaket ombord på fartyget har du det också på CocoCay. Dessutom ställs det upp en stor buffé där du fritt kan ta mat under dagen.

Vi valde att gå av fartyget som några av de första för att vara säkra på att få en bra plats på ön. Det visade sig dock inte vara nödvändigt eftersom vi var det enda fartyget som anlöpte den dagen. Det får vara högst två fartyg där samtidigt, men vi hade ön för oss själva - och det märktes, för det var på ingen sätt trångt, vilket var underbart!

Vi beslutade oss för att lägga oss i viken där vi hade en fantastisk utsikt över fartyget. Här var det lågvatten, så Emil kunde enkelt gå ner och doppa fötterna eller leka vid strandkanten medan vi låg på solstolarna precis vid vattnet. Många andra barnfamiljer hade valt samma lösning, så det fanns fler barn att leka med i sanden för Emil.

Lätt att ta sig runt på ön

När det gäller sanden, så är CocoCay fylld med sand, och det kan vara lite knepigt att manövrera runt med en vanlig barnvagn. Men på ön finns det barnvagnar med specialhjul för att köra i sanden som man kan låna. Det var verkligen genialt och gjorde det mycket enklare för oss att ta oss runt och se hela ön. Så ett tydligt tips härifrån: Se till att få tag i en av dessa när ni kommer till ön!

 



En av de riktigt stora höjdpunkterna för Emil var när vi var vid Splash-zone för att prova vattenrutschbanor som är reserverade för de mindre barnen. Emil var överlycklig och ville prova om och om igen! För de större barnen finns det ett område som heter Thrill Island med mer extrema rutschbanor. Här måste man dock betala för att få tillträde.

Så kan man åka på kryssning med en 3-åring?

Absolut! Vi hade en fantastisk semester alla tre, och även om det är en lång resa hela vägen till Karibien med ett litet barn fungerade allt riktigt bra. Kryssningssemester med små barn är helt perfekt, och vi kände oss aldrig oroliga som föräldrar. Samtidigt fanns det så många aktiviteter som även de allra minsta kunde ha glädje av när man reser med ett av de mer barnvänliga rederierna. Personalen är alltid trevlig mot de små barnen och har generellt tålamod, så vi kände oss aldrig till besvär.

Så om du funderar på att åka på kryssning med de minsta i familjen kan jag bara säga: Gör det! Kryssning är för hela familjen, och om du bara tänker igenom och förbereder dig inför semestern (precis som du skulle göra när du reser med små barn på andra typer av semestrar) är oddsen att ni får en riktigt fantastisk semesterupplevelse RIKTIGT goda!

Mia Lodahl
Kryssningsspecialist - Danmark

Relaterade inlägg