Överbefolkade kryssningsfartyg, dyra drycker, bristfällig säkerhet och höga priser? Du har säkert hört allt detta tidigare, men nu ska vi avliva alla myter om kryssningssemestrar.

Det kan vara svårt att föreställa sig vad en kryssningssemester faktiskt kan erbjuda innan man har provat det själv. Oavsett om du reser ensam, som familj eller som ett par är kryssningssemestern mycket populär bland många, eftersom just den typen av semester inkluderar så många olika upplevelser i ett och samma paket.

Om du är ansvarig för att planera semestern själv kan det kräva mycket tid och energi att boka hotell, ordna transport och måltider, planera aktiviteter - och se till att allt passar tidsmässigt.

Om du väljer att åka på en kryssningssemester får du både boende, måltider och aktiviteter för hela familjen, samtidigt som ni seglar ut i den stora och spännande världen.

Trots de många fördelarna finns det fortfarande många som har olika fördomar om vad en kryssningssemester är och vem som åker på en sådan semester.

Därför har vi nu en gång för alla bestämt oss för att avfärda alla myter och ta itu med fördomarna.

 

Myt nummer 1 - Alla kryssningsrutter är likadana

Falsk ✗

Det finns så många olika kryssningsrutter att man aldrig skulle bli klar om man försökte prova dem alla. Det finns klassiska rutter som att kryssa runt Västra Medelhavet, vilka är ganska lika för alla rederier, men det finns också en mängd olika rutter som ändras från vecka till vecka.

Dessutom erbjuder rederierna unika rutter när fartygen flyttar destination från sommarsäsong till vintersäsong. Till exempel kan man segla från Köpenhamn till Barcelona eller kanske från Genova till Miami.

För närvarande erbjuder vi flera hundra olika rutter med de rederier vi samarbetar med, så det finns definitivt något för alla smaker - och myten om att alla kryssningsrutter är likadana? Den verkar vara ordentligt avlivad.

 

Myt nummer 2 - Kryssningar är tråkiga

Falsk ✗

Det är verkligen en felaktig myt! De flesta kryssningsfartyg erbjuder en mängd olika aktiviteter, så det är nästintill omöjligt att bli uttråkad. Här är en översikt över några av de aktiviteter som finns på många av de fartyg vi erbjuder resor med:

  • Surfsimulator
  • Skridskobana
  • Fallskärmssimulator
  • Go-cart bana
  • Klättervägg
  • Lasertag
  • Tennis
  • Minigolf
  • Fitnesscenter med gruppträning
  • Nöjesattraktioner som på ett tivoli (karuseller, radiobilar och rutschbanor)
  • Vattenrutschbanor
  • Flera pooler och jacuzzis
  • Wellnesscenter (på vissa fartyg ingår det till och med i priset)
  • Massage
  • Undervisning och kurser (t.ex. dans, matlagning, smink, hår eller drinkar)
  • Teaterföreställningar och shower
  • Gräsplan där du kan ha picknick eller spela krocket
  • Casino
  • Bibliotek

Det är naturligtvis en smaksak och individuellt vad som anses vara roligt och tråkigt. Men en sak är säker - utbudet av aktiviteter är definitivt inte bristfälligt när du är ombord på ett kryssningsfartyg. Innan du bokar din semester är det bra att undersöka vilka erbjudanden som finns ombord på fartyget. Ju större och nyare fartygen är, desto fler faciliteter och aktiviteter brukar det vara. Listan ovan är bara en grundlista. Du kan se exakt vilka aktiviteter som finns på din resa i fartygets information.

Ps. Om du inte redan är övertygad finns det självklart också det faktum att du besöker en mängd spännande länder där du kan gå i land och utforska lokala sevärdheter.


Myt nummer 3 - Drycker är alldeles för dyra

Sandt ✓ og falsk ✗

Det är korrekt att på vissa rederier ingår drycker i priset, medan det på andra rederier inte gör det. Det är här de flesta kan göra ett misstag om de inte har tagit med i beräkningen att drycker inte ingår i deras resa.

Drycker tenderar att vara dyrare att köpa ombord än om du köper en dryckespaket. Därför erbjuder alla rederier olika dryckespaket i olika prisklasser, beroende på om du önskar alkoholhaltiga drycker eller inte. Dessa kan köpas innan kryssningen. Det är en bra idé att undersöka och fatta beslut om vilket dryckespaket du vill ha innan du reser iväg.

 

Myt nummer 4 - Det är alltid samma tråkiga buffémåltider

Falsk ✗

Kedlig salladsbar, uppvärmd mat, slät brunch? Där kan du verkligen tänka om. De flesta kryssningsfartyg är utrustade med världsklassiga kök. Beroende på vilket rederi du väljer att resa med kan du få kulinariska upplevelser från det japanska till det brasilianska köket.

Om du har speciella dietbehov är det inget problem. Många av de rederier vi ser idag samarbetar med prisbelönta kockar och kan erbjuda ett brett utbud av allergivänliga, glutenfria och vegetariska rätter så att alla kan äta ombord. Om du vill ha en mer intim middag har flera fartyg också möjlighet att ordna en privat middag så att ni kan njuta av en kväll för er själva.

Bonusinformation: Många tror att det bara är på buffén man kan få gratis frukost och därför går de oftast dit. Det är faktiskt inte fallet. Till frukost och lunch kan du också beställa à la carte i en av huvudrestaurangerna utan extra kostnad, precis som på kvällen. Vissa rederier inkluderar även roomservice, så du kan beställa och få frukost levererad till din egen hytt och njuta av den med utsikt från din egen balkong.

 

Myt nummer 5 - Kryssningsfartyg är inte säkra

Falsk ✗

Er kryssningsfartyg säkra? Det är en fråga som ofta ställs. Det kanske finns en gammal skräck bland människor från historien om Titanic, men oroa dig inte - kryssningsfartyg är säkra, och det finns ingen anledning till oro för stora olyckor eller förlisningar. Risken för förlisning är statistiskt mycket låg, och tidigare incidenter har bara bidragit till att öka säkerheten kring kryssningar idag.

En annan oro som har smugit sig in under Covid-19-pandemin är risken för smittoutbrott och rädslan för att bli fast på fartyget om något skulle gå fel. Men även här finns det ingen anledning till oro. Det finns många hygienåtgärder på fartygen, som användning av handdesinfektion, desinficering av allmänna utrymmen och noggrann rengöring av hytterna. Om du är orolig för att bli "fast" på ett kryssningsfartyg som i början av coronapandemin kan du vara trygg i vetskapen om att sådana scenarier inte kommer att upprepas. Rederierna har avtal med de hamnar de besöker så att de alltid har möjlighet att få passagerarna iland vid eventuell smitta.

Dessutom är en kryssningssemester den perfekta bubblan i dessa tider eftersom alla testas innan ombordstigning och under resans gång. Så vi skulle våga påstå att en kryssningssemester är en av de säkraste semesterformerna just nu.


Myt nummer 6 - Kryssningar är bara för äldre människor

Falsk ✗

Det är en rolig myt att kryssningar bara är för pensionärer. Det är sant att det i många fall är en semesterform som är mycket äldre-vänlig, och att pensionärer kan dra nytta av de många fördelarna som finns på fartygen.

Men visste du att kryssningar faktiskt också är mycket lämpliga för familjesemester, parsemester eller om du reser med vänner? På en kryssning finns det massor av fest och nöjen, avkoppling, egenvård och mycket mer!

I kryssningsvärlden finns det fartyg som passar alla - det handlar bara om att välja det fartyg som bäst passar dina behov.

 

Myt nummer 7 - Kryssningar är dyra

Allt är relativt

Det är klart att en all-inclusive semester kostar mer än om du väljer en semesterform där måltider och aktiviteter inte ingår i priset. Men allt är relativt! De flesta kryssningar har blivit så konkurrenskraftiga på priser att det idag inte är en stor skillnad jämfört med traditionella all-inclusive chartersemestrar.

Med det sagt finns det många olika kryssningar i olika prisklasser. Hos MyCruise erbjuder vi till exempel exklusiva kryssningar genom MyCruise Exclusive, som vi lanserade i början av 2021. Dessutom har vi definitivt mer prisvärda alternativ för dig som letar efter det. En hel vecka på några av de billigaste fartygen börjar på cirka 3 000 kr - och det inkluderar till och med alla måltider!

Det finns många åtgärder som kan göra det billigare att välja kryssning som semesterform. Till exempel finns det flera rederier där barn under 12 år reser till mycket låga priser. Det finns också fall där det finns volymrabatter om ni är flera som bokar semestern tillsammans.

När allt kommer omkring behöver inte en kryssning nödvändigtvis vara dyrare än andra all-inclusive semesterformer. I de flesta fall kommer det att vara flygbiljetterna som är den avgörande faktorn för om priset blir högre.

Myt nummer 8 - Kryssningsfartyg är klaustrofobiska

Falsk ✗

När man hör att det finns plats för 8000 personer på ett fartyg kan man lätt tro att det blir trångt. Det är verkligen inte fallet. Fartygen är enormt stora. Så stora att det kan vara svårt att hitta runt. Flera rederier markerar till exempel golvmattorna med fartygets riktning för att hjälpa gästernas orientering och se till att de inte går vilse.

Det beror naturligtvis på individen och när du känner dig överväldigad och omgiven av för många människor. De flesta kryssningsfartyg är dock så stora idag att det finns gott om plats för alla gäster, personal och mer. På de stora fartygen finns det mycket utrymme, luft och ljus, och det finns gott om möjligheter att gå promenader i öppna områden. Oftast kommer du faktiskt bara att märka den stora folksamlingen vid ombordstigningen.

Det som de flesta hänvisar till när de säger att det kan vara klaustrofobiskt att vara ombord på ett kryssningsfartyg är att du är ute till havs och inte har möjlighet att gå av förrän fartyget anländer till hamn igen. Men med storleken på fartygen idag är risken minimal att du kommer att känna dig klaustrofobisk ombord.

Om du har tendens att känna dig klaustrofobisk kan det vara bra att boka en utvändig hytt eller till och med en hytt med balkong där du kan gå ut och ta lite frisk luft direkt från rummet - helt för dig själv.



Myt nummer 9 - Kryssningar besöker bara de mest turistiga hamnarna

Sandt ✓ og falsk ✗

Det finns många olika kryssningshamnar runt om i världen, och det är sant att det kan finnas en risk att stöta på så kallade "turistfällor".

Vissa kryssningshamnar kan vara fulla av turister, och det kan ibland vara svårt att hitta unika upplevelser. De mest överbelastade och därmed mest turistiga hamnarna hittar du vanligtvis i Mexiko, Florida och på de karibiska öarna.

Oavsett om du seglar under högsäsong eller lågsäsong spelar det också en roll för hur många turister du kommer att möta på din resa. Men med det sagt finns det så många möjligheter när du är i hamn att det alltid är möjligt att hitta små mysiga pärlor där det inte finns några turister. Dessutom finns det naturligtvis också möjlighet att välja rutter som besöker mindre och okända platser, där du på ingen sätt kommer att känna att du har hamnat mitt i en turistfälla.

 

Myt nummer 10 - Man har inte tillräckligt med tid i hamnen

Sandt ✓ og falsk ✗

Det är sant att det finns klädkoder på de flesta kryssningsfartyg. Det varierar från rederi till rederi vad klädkoden är - men i de flesta fall handlar det absolut inte om frack och den stora galaklänningen. Du är på semester, så allt är naturligtvis avslappnat.

Om du letar efter en bra guide till vad de olika kategorierna av klädkoder innebär, här är en översikt:

  • Casual - Avslappnad klädsel. Män: ljusa byxor och en T-shirt. Det är vanligtvis inte tillåtet med shorts och sandaler i restauranger. Kvinnor: samma som män, eller en vanlig kjol eller klänning.

  • Elegant/sport casual - Det är lite snyggare än casual. Här uppmuntras män att bära kavaj, men slips är oftast inte nödvändig. Kvinnor: Det är tillåtet med byxor, kjol eller klänningar som inte är för korta eller har djup urringning.

  • Informal - Lite finare klädsel. Män: Snygga byxor med kavaj och gärna slips. Kvinnor: Snygg klänning eller kjol med en snygg topp.

  • Formal - Nu är det dags att ta fram det finaste. Det kommer inte att vara en fast klädkod att du måste ha sådana kläder hela resan. Normalt gäller det för kaptenens cocktailparty, andra evenemang eller liknande evenemang. Männen bär smoking och kvinnorna har klänningar. Om du inte har sådana kläder i garderoben, oroa dig inte. Det kan hyras ombord.

De senaste åren har kryssningar blivit mycket mer tillgängliga för alla, och därför finns det inte lika ofta formella klädkoder. Men det finns fortfarande saker som inte är väl sedda. Till exempel är det oftast inte tillåtet att ha sandaler och shorts under kvällsmåltiden.

 

Myt nummer 12 - Kryssningar är inte för stora familjer

Falsk ✗

Det är sant att det en gång var standard på kryssningsfartyg att de flesta hytter endast var avsedda för två eller fyra gäster. Men med tiden har de flesta rederierna följt den ökande efterfrågan från familjer som vill resa tillsammans på kryssning. Därför har familjesviter lagts till på de flesta stora fartyg.

På Royal Caribbean Internationals större fartyg finns exempel på sviter där ni kan sova upp till åtta personer i två sovrum. Om ni till exempel väljer en Ultimate Family Suite väntar en mycket barnvänlig upplevelse med en stor svit i två våningar, en rutschkana från andra våningen och massor av underhållning i sviten, inklusive airhockey, en liten biograf och videospel. Men alla rederier har också familjehytter av den mer vanliga (och prisvärda) sorten, där det finns plats för en familj på 4 eller 5.

Alla rederier erbjuder också olika barnvänliga tjänster, som gratis barnpassning på kvällarna, så att föräldrarna kan få en avkopplande barnfri kväll, med försäkran om att deras barn blir omhändertagna av utbildad personal. Och många har också roliga barnklubbar för olika åldrar.


Myt nummer 13 - Man blir sjösjuk på kryssningar

Falsk ✗

Det korta svaret är: Nej, du blir inte sjösjuk på kryssningar.

De flesta kryssningsfartyg är enorma. De stora kryssningsfartygen som är cirka 15 våningar höga och rymmer mellan 3000-5000 passagerare gungar minimalt - och oftast inte alls. Det kan även vara kraftigt oväder och hög sjö, och även där kommer du knappt att kunna känna att du är på havet.

Läs mer om varför du inte blir sjösjuk på en kryssning här.

Trine Bøtcher
Marketingchef

Relaterade inlägg