Den ultimata packguiden för din kryssning


Vi känner nog alla igen det - resan är runt hörnet, resväskan är tom och frågan dyker upp... vad ska jag ta med? Kommer jag ihåg allt? Ska jag ha med något särskilt?

Det är helt avgörande att packa rätt saker inför din kryssning, och det är lätt att bli osäker när du ska fylla din väska. Men oroa dig inte - vi har skapat en komplett packguide för dig här.

 

Vart ska du resa?

Innan du packar finns det några viktiga saker att överväga - och destinationen är naturligtvis en av dem.
Om du seglar i Medelhavet på sommaren, Karibien eller andra varma destinationer är det lämpligt att packa lätta sommarklänningar, shorts, toppar och badkläder för pool- och stranddagar. Dessutom kan ett par sandaler eller flip-flops, en solhatt, solglasögon, en strandväska, solskyddsmedel och after sun vara bra att ha med.

Om du åker till kallare destinationer bör du packa varma kläder. Kolla gärna väderprognosen för att veta exakt vad du behöver. Det kan vara varma tröjor, en vinterjacka, vindjacka, regnkläder, stövlar, en halsduk samt mössa och tjocka strumpor för destinationer som Grönland, Alaska, Kanada eller Norge.

Observera att det kan vara en bra idé att ta med en varm tröja även om du reser till en varm destination, eftersom det ibland kan vara svalt på fartyget på grund av luftkonditioneringen.

Vad ska du göra?

Det finns massor av aktiviteter ombord på en kryssningsbåt och när du går i land. Du bör därför överväga vilka aktiviteter du planerar att delta i, eftersom vissa kan kräva att du packar något särskilt.

- Sport
Det finns träningsmöjligheter på alla fartyg och många har även löparbanor, idrottsplaner och liknande. Om du planerar att utöva sport under din resa bör du packa rätt kläder - till exempel löparskor, tights, träningsbyxor, T-shirt, topp, handskar, sport-bh eller annan träningskläder.

- Stadsutflykter
Om du ska besöka städer där du kanske måste gå långt är det en bra idé att ta med dig några bekväma skor som är bra att gå i och som du kan bära även när det är mycket varmt. Dessutom bör du vara medveten om att vissa sevärdheter (till exempel kyrkor) kräver att du täcker knän och axlar.

- Vandring
Det finns flera destinationer där det är lämpligt att vandra. Om du planerar att göra en längre vandring är det en bra idé att ta med vandringsskor eller bra promenadskor som är lämpliga för långa promenader. Tänk också på terrängen du ska vandra i.

- Ziplines, repbanor, klätterväggar etc.
Vissa speciella aktiviteter på fartyget, som ziplines, klätterväggar och hög repbanor, kräver särskilda kläder. Om du vill prova dessa är det bra att ta med minst ett par stängda skor, ett par långa byxor och en T-shirt som täcker axlarna.

Vad är klädkoden?
Rederierna har klädkoder som man bör känna till när man packar. På dagen är klädkoden avslappnad och du kan klä dig som du vill. Samma gäller förstås när du går i land. På kvällen är klädkoden informell eller smart casual, men det rekommenderas att du klär dig snyggt i restaurangerna.

Du bör vara medveten om att det finns specifika klädesplagg som inte tillåts i restaurangerna, inklusive badkläder, flip-flops, linne och slitna jeans. Du kan läsa mer om de specifika klädkoderna för varje rederi.

På de flesta kryssningar finns det några formella kvällar, galakvällar eller liknande, där det uppskattas om man klär upp sig. På dessa kvällar kan du gärna bära kostym eller cocktailklänning eller annan fin klädsel, men det är inte obligatoriskt.

Temakvällar
Det är mycket vanligt att det under en kryssning anordnas en eller flera temakvällar. Dessa kan variera från resa till resa och kommer att framgå av programmet. Det kan vara temakvällar som White Night, Elegant Night, 70-talskväll, Italiensk kväll osv.

 

På resedagen

Resedagar kan vara riktigt tråkiga – därför är det bra att vara förberedd genom att packa en bra resväska. Du kan till exempel packa en bra bok, en tidning, ett kortspel, sudoku eller något annat för att fördriva tiden med. Om du ska på en längre flygning eller liknande kan det vara bra att packa öronproppar, en sovmask, stödstrumpor och en nackkudde.

Kom alltid ihåg viktiga resehandlingar som pass, boardingkort och kryssningsbiljetter.

Kläder för de första timmarna ombord – när du anländer till terminalen måste du lämna din resväska. Den kommer att levereras senare utanför din hytt. Det kan dock ta några timmar innan du får den, så om du till exempel vill gå direkt till poolen efter ombordstigning bör du packa en liten väska med kläder/badkläder och andra nödvändiga saker för de första timmarna ombord. Det är också vanligt att din hytt inte är klar direkt.

 

Övriga saker

Powerbank – Det är smart att ta med en powerbank så att du kan ladda din telefon utan att behöva gå tillbaka till din hytt. Du kommer troligtvis att använda din telefon en hel del eftersom du ofta behöver den för att se menyerna, dryckeslistorna, planera aktiviteter på fartyget, och så vidare.

Laddare (för powerbank, telefon, kamera etc.) – Kom ihåg att ta med laddare för alla dina enheter. Det finns vanligtvis europeiska eluttag och USB-portar i hytten som kan användas med vanliga danska kontakter och kablar. Om det inte finns sådana kan du vanligtvis låna eller hyra adaptrar i receptionen.

Medicin – Kom ihåg att ta med eventuell medicin som du behöver.

Toalettartiklar – Deodorant, kräm, ansiktsrengöring, parfym, smink och liknande. Schampo och balsam finns oftast redan i hytten, men det är vanligtvis en 2-i-1 lösning (i vissa fall 3-i-1 med både schampo, balsam och duschgel, wow!). Så om du har särskilt krävande hår kommer du att vara tacksam att ha med dina egna produkter.

Väska – Ta gärna med en axelväska, ryggsäck eller strandväska när du går i land.

Smink, deodorant, parfym, kräm, ansiktsrengöring och liknande.

Glasögon/kontaktlinser

Detta behöver du INTE ta med dig
- Handdukar
- Hårtork
- Matvaror eller drycker

Vi har skapat en checklista åt dig här för att göra packningen extra enkel. Nu är du redo att packa din väska!

   Se packningslistan här

Isabella Andersen
Content & E-mail Coordinator

Relaterade inlägg