Tanken på att vara fångad ute till havs på ett gungande skepp kan få de flesta att känna sig nervösa - men oroa dig inte! Det är faktiskt inte vanligt att uppleva sjösjuka på en kryssning. Vi ger dig svaret på varför just här...

Varför blir jag inte sjösjuk på en kryssning?


Du har kanske provat att segla med en färja eller ett segelfartyg och hängt där med bleka ansikten och kallsvettiga händer över relingen, och du kanske är rädd att åka på en kryssning av samma anledning. Låt oss säga det en gång för alla - det går inte att jämföra!

Kryssningsfartyg är enormt stora! Det krävs därför enorm kraft för att de ska ändra kurs eller börja gunga. Faktum är att du på de flesta fartyg inte alls kan känna att de rör sig. Om du jämför med en färja till Oslo är vissa av de minsta kryssningsfartygen över dubbelt så stora, medan de största fartygen är nästan sju gånger större.

Dessutom är de flesta fartyg utrustade med enorma stabilisatorer som sticker ut från fartygets sida som stora fenor, vilket motverkar sjögång och hjälper till att hålla fartyget stabilt även i grovt väder.

Sist men inte minst - rederierna vet att semestertid är tid för välbefinnande och inte för sjösjuka. Därför övervakar de ständigt väderförhållandena längs rutten så att de kan undvika dåligt väder. Det är faktiskt ganska vanligt att fartygen ändrar kurs under resan, särskilt i Karibien under orkansäsongen.

 

Om olyckan ändå skulle vara framme...

Trots att väldigt få blir sjösjuka på kryssningar är det ändå bra att vara förberedd. Därför har vi samlat 10 bra råd om vad du ska göra om du blir sjösjuk.

⛴ Vänd dig till receptionen

Det är alltid möjligt att få sjösjuketabletter gratis i receptionen på fartyget. Det är också möjligt att köpa dem hemifrån eller i terminalen. Där kan du bland annat köpa olika former av sjösjukemedicin i form av tuggummi, sugpinnar eller akupressurarmband.

⛴ Sitt stilla eller lägg dig ner

När du upplever sjösjuka bör du undvika att röra dig runt på fartyget så mycket som möjligt. Hitta istället en säng eller stol där du kan lägga dig ner.

Genom att göra detta får hjärnans balanscentrum mer vila än om du står upp. Obalansen mellan din syn och det inre örat är därför inte lika kraftig.

⛴ Försök att sova

Det bästa du kan göra när du upplever sjösjuka är att ge din kropp vila genom att ta en tupplur.

⛴ Läs inte böcker, tidningar osv.

Det är en dålig idé att läsa eller titta på film om du upplever symtom på sjösjuka. Istället bör du titta uppåt så din kropp får en bättre känsla av balans mellan det du ser och det som är i rörelse.

⛴ Fokusera på en viss punkt

Det kan vara bra att fokusera på en stillastående punkt, till exempel något på land eller horisonten.

⛴ Undvik uttorkning

Genom att dricka tillräckligt med vatten undviker du uttorkning. För vissa kan det också vara positivt att dricka läsk eftersom socker kan hjälpa till att motverka kraftig uttorkning.

⛴ Ät lätt

Undvik tung eller kryddig mat och ät istället lätta måltider. Gärna saltade kex eller chips, eftersom det hjälper till att återställa saltbalansen.

Det rekommenderas också att undvika rökning och alkohol eftersom detta bara kommer att förvärra tillståndet.

⛴ Se till att få frisk luft

Det är en bra idé att få lite frisk luft. Sök gärna mot mitten av fartyget, eftersom det är där det gungar minst.

⛴ Fokusera på din andning

Om du mår riktigt dåligt kan det vara bra att fokusera på din andning. Andas långsamt.

⛴ Informera dina närmaste

Om du känner att du börjar må dåligt, kom ihåg att berätta det för dem du reser med, så att de är medvetna om det och kan hjälpa dig om det behövs.

 

Ha en trevlig resa!

Isabella Andersen
Content & E-mail Coordinator

Relaterade inlägg