Frankrike - Marseille

34 gånger har Marseille från äran att vara antingen start- eller målstad för en etapp i världens största cykellopp, Tour de France. Detta är berättigat både eftersom Marseille är Frankrikes näst största stad och huvudstaden i Côte d’Azur-regionen Provence, men även eftersom denna gamla hamnstaden är en av de äldsta, mest mångsidiga och kosmopolitiska i Europa. Hamnen är landets viktigaste och har förbindelser till Italien, Spanien och Afrika och omtalas ofta som ”Port d’Afrique”.

Sevärt
Från den gamla hamnen Vieux Port kan man ta ett turisttåg direkt upp till den stora, majestätiska kyrkan Notre Dame de la Garde. Härifrån finns en imponerande utsikt över staden. Förr i tiden brukade Marseilles fiskare få sina båtar välsignade i kyrkan, och flera båtar hänger fortfarande som dekoration i kyrkan,

För de kultur- och historieintresserade bjuder Marseille på många spännande museum, t. ex Musée d'Archéologie Méditerranéenne, som på 1600-talet fungerade som hem för tiggare, och som nu huserar arkeologiska upptäckter från grekerna, romarna och egyptierna.

Det trendiga området av Marseille finns kring le Cours Julien och Place Jean Jaurès, där det finns rik möjlighet för shopping och café och restaurangbesök.

Valuta
Euro (EUR)

Väder

Topp kryssningar