Före du reser
img priceGuarantee
08-42 00 2001
Ring eller skriv för frågor eller bokning
Se våra öppningstider under kontakt

Före du reser

Vare sig du är en erfaren kryssningsresenär eller nybörjare finner du här nyttig information innan din avresa.
 


 

Bagage på flyget

De flesta flygbolag tillåter 23 kg incheckat bagage per person (Norwegian 20 kg). Antalet väskor och vikt som tillåts beror på flygbolaget och vilken typ av biljett du köpt, detta kommer att framgå på din flygbiljett. Du kan hitta mer information om bagageregler på det aktuella flygbolagets hemsida.


Bagage till USA

På grund av säkerhetskontrollen vid inresa i USA ska incheckat bagage inte vara låst. Vid eventuellt försäkringsärende pga skadat bagage gäller  försäkringen endast om så är fallet.

 

Check-in online

MyCruise får tillgång till biljetterna först när du har gjort en online check-in. Därför är det viktigt att du gör detta så snart som möjligt efter att du mottagit bokningsnummer och annan information från MyCruise. 

Du checkar in online på det aktuella rederiets hemsida där du ska uppge passinformation, avresedatum, bokningsnummer osv. Kom ihåg att alla passagerare som reser tillsammans ska göra online check-in! 

Läs mer om online check-in här.

 

Graviditet

Gravida kvinnor kan åka på kryssning så länge kryssningen är avslutad innan graviditetens 24:e vecka. Observera att rederierna kräver ett läkarintyg där det framgår att det är lämpligt att resa samt hur långt in i graviditeten man är. Läkarintyget ska vara på engelska.

Vid frågor kan du alltid kontakta MyCruise.

 

Handbagage

De flesta flygbolag tillåter 5-10 kg handbagage per person. Handbagaget ska ha specifika mått och dessa samt vikten finns angivna på flygbiljetten.

EU har infört regler som begränsar mängden vätska som flygpassagerare får medta i sitt handbagage. Reglerna gäller för alla flygpassagerare som reser från EU-flygplatser. Incheckat bagage omfattas inte av reglerna. I handbagaget är det bara tillåtet att medha vätska i behållare som maximalt  rymmer 100 ml. Man får ta med mer än en behållare men inte fler än att de ryms i en genomskinlig återförslutningsbar påse med en volym på 1 liter. Det är endast tillåtet att ta med en sådan påse per passagerare.

Det som i EU-reglerna benämns vätska, gele och vätskeliknande substanser omfattar mer än bara vatten och läsk.

Det omfattar bland annat:

  • Vätskor t.ex vatten, juice, saft, soppa och sirap.
  • Parfym, rakvatten o.dyl.
  • Delvis flytande substanser som t.ex shampo och tandkräm.
  • Oljor och krämer t.ex bodylotion eller solcreme.
  • Innehållet i tryckbehållare t.ex deodorant eller raklödder.
  • Blandningar av fasta och flytande substanser.

 

Observera att vissa vätskor är undantagna från EU´s regler t.ex barnmat, mediciner och liknande som får tas med för användning på flygresan i större kvantiteter än 100 ml. Man bör dock vara beredd på att säkerhetspersonalen kan kräva bevis på vätskans äkthet.

MyCruise rekommenderar att man redan hemma försäkrar sig om att vätska och liknande substanser i största möjliga mån placeras i det bagage som ska checkas in. Du kan läsa mer om reglerna på det aktuella flygbolagets hemsida.


Tid för incheckning på flygplatsen

MyCruise rekommenderar att du/ni  kommer till flygplatsen senast två timmar före avresa. Den exakta incheckningstiden framgår på din flygbiljett och du kan även finna närmare information på flygbolagets hemsida.

 

Parkering

De flesta fartyg som avgår från Köpenhamn startar sin kryssning i den nya kryssningsterminal, Oceankaj (Ocean Port) i Nordhavn.
Man kan använda den offentliga parkeringsplats som ligger ca. 50-100 meter från terminalerna. Där är plats till ca. 200 bilar. Man betalar parkeringsavgift och plats kan inte förhandsbokas.

 

Pass

Det är alltid ditt eget ansvar att ha med nödvändiga papper och dokument, såsom pass och visum, på kryssningen. Ditt pass ska vara giltigt minst 6 månader efter avresedatum. Vänligen kontrollera att namnen i pass och resehandlingar är identiska. Notera att MyCruise tar ut en avgift om namnet i bokningen måste ändras. 

Barn och spädbarn ska ha egna pass. Barn som reser med andra än sina egna föräldrar och/eller föräldrar med annat efternamn ombedes kontakta oss innan avresan. 

MyCruise ansvarar inte för följderna av saknat eller ogiltigt pass. Resenären kan nekas att resa om passet är skadat. Du kan läsa mer om aktuella passregler på polisen.se

Observera att särskilda regler gäller för USA, även på transitresa. Läs mer om regler för resa till USA här nedan.

 

Regler för resa till USA

Svenska medborgare behöver inte visum till USA men du ska komma ihåg att fylla i ett online förhandsgodkännande (ESTA)senast 3 dagar före avresa. MyCruise kan dessvärre inte hjälpa till med detta, då formuläret måste fyllas i av resenären själv. När ESTA-formuläret är ifyllt och godkänt är det viktigt att du skriver ut det och tar med det på din resa. 

ESTA (Electronic System for Travel Authorization) är en elektronisk ersättning  för det gamla systemet med pappersformulär. Formuläret finns på ESTA´s officiella hemsida: https://esta.cbp.dhs.gov. 

Vid ansökan om ESTA var uppmärksam på att du fyller i informationen precis så som det står i ditt pass. Spädbarn med svenskt pass ska också ESTA-godkännas. US Customs and Border Protection (CBP) tar ut en mindre avgift på  ca 14 USD per person som betalas med kreditkort på hemsidan.

En elektronisk ESTA-ansökning blir för det mesta godkänd på bara några sekunder, men om svaret är ”PENDING” (avvaktande) görs en automatisk rutinundersökning och svaret ska enligt myndigheterna vara klart inom loppet av 72 timmar. Resenären får ett kontrollnummer som ska skrivas ned och medtagas. Får du avslag på din ansökan ska du kontakta amerikanska ambassaden i Köpenhamn. 

Ett ESTA-godkännande gäller i två år eller så länge passet är giltigt, beroende vilket som infaller först. 

Observera att ett ESTA-godkännande inte garanterar inresa i USA. Godkännandet tjänar endast som grönt ljus för att flygbolaget får lov att flyga dig till USA. Det egentliga inresetillståndet utlämnas av immigrationsmyndigheten på den amerikanska flygplatsen.

 

Reseförsäkring

Vi rekommenderar starkt att du tecknar en reseförsäkring när du skall på kryssning. MyCruise samarbetar med Gouda Reseförsäkring, ett av Nordens största reseförsäkringsbolag. 

Vid frågor kan du alltid kontakta MyCruise.

 

Sjukdom och handikapp

Har du ett fysiskt handikapp eller står under medicinsk behandling ska du när du beställer din resa, eller så snart tillståndet uppstår, skriftligen informera MyCruise om eventuella medicinska eller fysiska  förhållanden som kan kräva behandling eller problem under kryssningen. Informationen ska inkludera eventuellt bruk för speciella faciliteter och tjänster, då de flesta fartyg tillhandahåller speciella handikapphytter. 

Gäster som använder rullstol ska själv ta med sig en sådan. Som tumregel ska gäster med handikapp eller medicinskt behov kunna klara sig själv eller resa med en person som kan bidra med all nödvändig hjälp.

Tar du med livsviktig medicin på semestern rekommenderar vi att du får utskrivet ett medicinkort av din läkare som tas med på resan. 

Tänk på att i de hamnar där fartygen lägger till via tenderbåtar är det inte möjligt att komma i land om man sitter i rullstol.

 

Vaccinationer

Till alla resmål kan det vara nödvändigt med vaccinationer mot sjukdomar som dysenteri, gula febern, meningit och liknande. 

MyCruise rekommenderar därför att du kollar med din läkare eller vaccinationscentral för information om eventuella vaccinationer gällande för ditt resmål.

 

Valuta

Vi rekommenderar att man tar med lokal valuta samt/eller ett av följande kreditkort: Eurocard/Mastercard, American Express, Diners eller Visa/Dankort. Hotellen kräver ofta ett kreditkort att sätta räkningen på. Även för bilhyra är kreditkort nödvändigt.


Visum

Var uppmärksam på att det krävs visum till flera länder. Därför är det viktigt att du innan avresan kontrollerar vilka regler som gäller för just ditt resmål och skaffar eventuellt visum. 

MyCruise ansvarar inte för följderna av saknat eller ogiltigt visum. Om mellanlandning eller transit ingår i resan, tänk på att där kan gälla särskilda visumregler. Du hittar alltid aktuell information på UD´s hemsida. 

Observera att för kryssningar till Ryssland och Libyen krävs visum om man önskar gå i land på egen hand. Väljer man att åka med på rederiets utflykter ordnas visum ombord.  Visum till Dubai fås på flygplatsen i Dubai och är gratis för svenska medborgare. 

Om du inte är svensk medborgare eller har frågor angående visumregler, vänligen kontakta MyCruise för ytterligare information.