UTRIKESDEPARTEMENTET AVRÅDER NU FRÅN ALLA ICKE NÖDVÄNDIGA RESOR TILL HELA VÄRLDEN, FRAM TILL OCH MED DEN 15.E JULI. HAR DU EN RESA BOKAD I DEN ANGIVNA PERIODEN SÅ KONTAKTAR VI DIG SÅ FORT SOM MÖJLIGT OCH I DEN ORDNING DU SKALL RESA. DU BEHÖVER DÄRFÖR INTE KONTAKTA OSS, VI KONTAKTAR DIG. VI HOPPAS PÅ ER FÖRSTÅELSE I DENNA EXTRAORDINÄRA SITUATION.

MyCruise följer utvecklingen noggrant och vi följer alltid Utrikesdepartementets rekommendationer

Den senaste tiden har det konstaterats flera tillfällen av COVID-19 viruset i hela världen och hos MyCurise följer vi utvecklingen noga.

Hur påverkar situationen min resa?
Utrikesdepartementet avråder från resor till ett brett spektrum av länder och territorier med anknytning till coronavirus. Du kan hålla dig uppdaterad med deras rekommendationer här.

Har du beställt en resa som Utrikesdepartementet avråder alla icke nödvändiga resor och det är 7 dagar eller mindre till avresa, kommer vi att kontakta dig personligt med erbjudande om ombokning till en alternativ kryssningsresa, mot att betala eller få tillbaka betalt differensen i förhållande till den ursprungliga kryssningsresan.

Önskar du inte att resa och det är mer än 7 dagar till avresa och om Utrikesdepartementet INTE avråder resor till det specifika området gäller våra vanliga avbeställningsvillkor.

Uppdateringar av rederiernas förväntningar för när de planerar på att segla igen
Utifrån de internationella hälsoministeriets krav och riktlinjer så är rederierna faktiskt klara till att segla igen. Eftersom det fortfarande tar lite tid innan de får segla ut från hamnarna, så krävs det en komplex logistisk planering som ska göras om från början igen. Där rederierna bland annat är beroende av destinationer som har öppnat hamnarna, så att det finns tillräckligt med flygtrafik då man får flyga in personalen som arbetar på fartygen etc.

Därför ser vi också att rederierna löpande ändrar deras förväntningar till när de startar med att segla igen. Här kan du se en översikt när rederierna förväntas att segla igen:

·    MSC Cruises: 1. augusti (Norra Europa inställt till och med 18. oktober)
·    Norwegian Cruise Line: 1. oktober
·    Costa Cruises: 15. augusti (Norra Europa inställt till och med 27. september)
·    Royal Caribbean: 16. september 
·    Celebrity Cruises: 16. september
·    Azamara: 16. september
·    Holland America Line: 27. september
·    Princess Cruises: 19. september
·    Carnival Cruises: 1. oktober 

Kom ihåg att se dessa datum som preliminära, då rederierna ändrar datum utifrån situation och behov. Samtidigt så ska man komma ihåg att när det först kommer igång igen så kan vi förvänta oss att det kommer ske löpande att enstaka fartyg börjar segla samt enstaka att hamnar öppnar upp. Om du har en resa bokad i den kommande tid så vill vi hålla dig uppdaterad med informationer löpande samt uppdatera listan här på hemsidan.

Om du har en resa innanför den period som rederiet inte seglar, så är din resa inställd och du vill få din rättfärdiga kompensation, även fast UD inte avråder resor i denna period eller det område/ land.

Vad gör rederierna för att skärpa säkerheten ombord när de seglar igen?

Förutom att skämma bort sina gäster med kulinariska upplevelser och fantastisk underhållning, är gästernas säkerhet och välbefinnande rederiernas högsta prioritet.

Kryssningsrederierna har i anledning av Corona-viruset infört strängare regler för ombordstigning. Vid incheckning innan varje kryssning skal alla gäster alltid fylla i ett ”jag- lovar och svär utlåtande”, om att man inte är sjuk, är smittobärare m.m.  Här har rederierna, med hänsyn till passagerarnas säkerhet också skärpt kontrollen och gäster med tecken eller symptom på sjukdom och feber kommer att bli kontrollerade innan ombordstigning. Vid konstaterad feber eller för hög kroppstemperatur kan man bli nekad ombordstigning.
Kryssningsgäster oavsett nationalitet, som har besökt eller rest genom områden med hög spridning av Corona (varierar från rederi till rederi) innan avseglingsdatumet, kommer blir nekade ombordstigning på fartyget oavsett vart kryssningen utgår ifrån.

Ombord på fartygen så jobbar de olika rederierna också på att generellt öka säkerheten och hygien. Det kommer t. ex. vara mer fokus på rengöring av alla platser, hela tiden. Alla gäster ska sprita av händerna innan ingång till restaurangerna, alla hissar blir bemannade  av personal, luftfiltreringen kommer vara förbättrad, ingen ”tag själv” i buffétrestaurangerna, socialt avstånd med begränsat antal gäster i t. ex. teatern, barer etc

Här har vi samlat respektive kryssningsrederis instruktioner (på engelska), som vi rekommenderar att du läser:
Costa Cruises
Norwegian Cruise Line
MSC Cruises
Royal Caribbean Cruise Line
Celebrity Cruises
Azamara Cruises
Holland America Line
Princess Cruises
Carnival Cruises

Har du ytterligare frågor angående din kryssning gällande Corona-viruset, är du välkommen att kontakta oss på tlf: 08-42 00 2001

Senast uppdaterad: 7.e juli 2020